Kako napraviti email adresu?

Ako vaš domen koristi MerchantPro nameserver-e, automatski ćete imati povezan MX zapis, a ako želite, moći ćete da koristite email server platforme za kreiranje prilagođenih email adresa, ili dodavanje adresa za prosleđivanje. Sva ova podešavanja mogu se izvršiti na stranici Podešavanja email naloga.

Iako je korišćenje @yahoo ili @gmail adresa zaista uobičajen izbor, ako želite da potvrdite svoj kredibilitet, čak i na podsvesnom nivou, morate da kreirate email adresu koja predstavlja vaš domen/brend , pa bi bilo preporučljivo da biste kreirali email adresu na osnovu domena vaše prodavnice.

Email adresa je prisutna u potpisu poruke, na vašoj vizitkarti, ali i u promotivnim materijalima. Drugim rečima, email adresa igra važnu ulogu u vašoj marketinškoj kampanji u eCommerce svetu.

Osnovne email adrese

MerchantPro platforma nudi vam mogućnost da kreirate standardni broj email adresa pod vašim domenom, broj koji zavisi od plana povezanog sa vašom prodavnicom, kao što je adresa@example.rs.

Da biste dodali osnovnu email adresu, sledite ove korake:

 1. Pristupite stranici Podešavanja email naloga.

 2. Kliknite na dugme Kreiraj email, ili na dugme Dodaj novi email nalog.

 3. Izaberite opciju Mail u odeljku Opšta Podešavanja i unesite svoje korisničko ime i lozinku.

 4. Kliknite na dugme Sačuvajte nakon što se uverite da ste ispravno uneli email adresu i lozinku.

 5. Nakon snimanja unetih podataka, kreirana email adresa biće prikazana na stranici Podešavanja email naloga.

  TIP
  Važno je da lozinka koju unesete ima visok stepen sigurnosti (treba da sadrži mala slova, velika slova, brojeve i posebne znakove). Ako kasnije želite da promenite lozinku, samo kliknite dugme Izmenite pored kreirane email adrese.

Pseudonim email adrese

Za svaki postojeći tip naloga možete kreirati svoje pseudonim email adrese. Pseudonim email adresa je adresa koja prosleđuje dolazne poruke na drugu email adresu bez njihovog skladištenja.

Da biste kreirali pseudonim adresu, morate da dovršite sledeće korake:

 1. Idite na stranicu Podešavanja email naloga.

 2. Kliknite na dugme Kreiraj email, ili na dugme Dodaj novi email nalog.

 3. Izaberite opciju Forward u odeljku Opšta podešavanja i unesite korisničko ime i email adresu na koju želite da primate preusmerene email poruke.

 4. Kliknite na dugme Sačuvajte nakon što se uverite da ste ispravno uneli email adresu i lozinku.

 5. Nakon snimanja unetih podataka, kreirana email adresa biće prikazana na stranici *Podešavanja email naloga**.

  NOTE
  U slučaju pseudonima, određene email poruke možda neće biti primljene kada dolaze sa određenih domena, kao što su Facebook, Tvitter, Linkedin, MailChimp itd. One imaju SPF (Sender Policy Framework) podešavanja koje dozvoljavaju prijem email poruka samo direktno sa određenih IP adresa (bez dozvoljavanja prolaska kroz drugi email server).

Pristup email nalozima

Za pristup kreiranim email nalozima možete koristiti interfejs webmail, ili ih možete podesiti u email klijentskim programima, kao što su Outlook, Outlook Express, ili Mozilla Thunderbird.

Da biste postavili email adresu u određeni program, bez obzira na to koja je, morate izvršiti sledeća podešavanja:

 • Server za dolaznu poštu (Incoming mail server): mail.merchantpro.com
 • Tip protokola: IMAP (port 143) ili POP3 (port 110)
 • Server za odlaznu poštu (Outgoing mail server): mail.merchantpro.com (port 587)

Da biste mogli da šaljete email, morate da označite opciju Server zahteva potvrdu identiteta. Korisničko ime putem kojeg će se autentifikacija izvršiti u vašem sandučetu za email uvek će biti puna email adresa, na primjer contact@example.rs, a lozinka će biti ona koja se bira pri kreiranju email naloga.

NOTE
Ako se neželjena pošta šalje sa email adresa vašeg domena (bilo zbog masovnog neželjenog slanja ili zbog virusa koji može automatski slati email poruke), sistem će automatski deaktivirati email nalog. Otkrivanje se vrši automatski, kao rezultat odgovora primljenih sa drugih email servera, nakon prenosa odgovarajućih email poruka.

Poslednji put izmenjeno: 19 Oct 2021
Je li ova stranica bila od pomoći?
Još uvek vam je potrebna pomoć?
Politika Privatnosti
Koristimo kolačiće da obezbedimo neophodnu funkcionalnost i poboljšamo vaše korišćenje sajta. Nastavkom pregleda sajta, slažete se sa našom Politikom Kolačića.