Kako odabrati pravilan naziv domena?

Pravilno odabran naziv domena ima uticaj na imidž Vašeg poslovanja i na njegovu vidljivost u pretraživačima (SEO optimizacija). Imajte na umu sledeće stvari kada birate naziv domena:

Budite kratki

Potrudite se da ime domena bude što kraće (najviše 20 karaktera) kako bi ga posetioci Vaše internet adrese što lakše zapamtili. Takođe izbegavajte reči koje su teške za pisanje i izgovor.

Neka Vaš domen bude jednostavan i relevantan

Jednostavan i relevantan naziv domena doprinosi njegovom lakšem pamćenju. Na primer, ako se bavite prodajom torti i kiflica odgovarajući naziv domena bi glasio, www.torteikiflice.rs. Svaki korisnik koji vidi naziv domena znaće uslugu koju pružate. Izbegavajte imena koja su slična drugim domenima i brendovima, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu.

Izbegavajte brojeve i crtice

Kako ne biste izgubili potencijalne klijente, poželjno je da u nazivu domena ne koristite crtice i/ili brojeve. Jedina situacija u kojoj se preporučuje upotreba crtice je kada se Vaš domen sastoji od dve reči čije je spajanje uznemirujuće sa fonetske i vizuelne tačke gledišta.

Proverite naziv domena pre kupovine

Da ne biste rizikovali bilo kakve neprijatne pravne situacije, pre kupovine domena uverite se da je Vaš naziv jedinstven i ne predstavlja registrovani zaštitni znak. Proveru možete obaviti na sledećem sajtu:

https://branddb.wipo.int/branddb/en/

Odaberite pravilnu ekstenziju

Ekstenzije domena kao što su .info, .pizza, .restaurant, .casino, itd., postaju sve popularnije. Međutim, ako se vaš posao obavlja isključivo u Srbiji, bolje je izabrati ekstenziju .rs ili .com. Ove dve ekstenzije su najčešće u Srbiji. Ako poslujete u drugoj zemlji, preporučujemo da odaberete ekstenziju za tu zemlju: .co.uk (UK), .it (Italija), .fr (Francuska), .de (Nemačka) itd.

Odaberite nekoliko variacija domena

Da biste izbegli da konkurent ili neko drugo lice "blokiraju" Vaše moguće proširenje, poželjno je kupiti slične varijante domena kao i moguće greške u kucanju. Ako želite da zaštitite svoj brend, trebalo bi da razmislite o kupovini domena sa ekstenzijama (.com, .net, itd.) i da ih preusmerite na glavni domen. Na primer, izabrali ste domen www.torteikiflicei.rs, bilo bi korisno kupiti domene www.torteikiflice.com i www.torteikiflice.net.

Budite spremni na male promene ili modifikacije

Ako ste odabrali ime domena, ali ono nije dostupno, razmislite o tome da mu dodate sufiks ili prefiks. Ako ova opcija nije moguća, možete odabrati alternativne ekstenzije ili varijacije imena. A engleska imena mogu Vam pomoći da pronađete jedinstveno i ime koje se lako pamti.

Poslednji put izmenjeno: 18 May 2022
Je li ova stranica bila od pomoći?
Još uvek vam je potrebna pomoć?
Politika Privatnosti
Koristimo kolačiće da obezbedimo neophodnu funkcionalnost i poboljšamo vaše korišćenje sajta. Nastavkom pregleda sajta, slažete se sa našom Politikom Kolačića.