Tipovi domena koje možete implementirati na MerchantPro platformu

MerchantPro platforma Vam daje priliku da koristite nekoliko tipova domena u Vašoj prodavnici. Kada se prodavnica kreira, automatski će vam biti dodeljen privremeni domen, sa kojim možete da kreirate i pregledate dizajn i katalog proizvoda dok ne postavite sopstveni domen. Možete dodati različite tipove domena u okviru stranice Domains & SSL.

Privremeni domen

Ovaj domen je *testni poddomen* koji se automatski dodeljuje Vašoj prodavnici kada se kreira. Privremeni domen je u obliku subdomain.merchantproshop.com ili subdomain.shopmania.biz i koristiće se do izbora primarnog domena.

NOTE
Da biste primali porudžbine i obrađivali plaćanja u okviru Vaše prodavnice, potrebno je da koristite sopstveni domen. U suprotnom, prodavnica će funkcionisati samo kao katalog proizvoda, bez mogućnosti primanja i obrade porudžbina.

Domen pregleda

Ovaj tip domena se automatski dodeljuje kada dodate sopstveni domen i daje Vam mogućnost da pristupite prodavnici dok je Vaš sopstveni domen podešen, ali proces konfiguracije domena nije završen.

Domen pregleda je izuzet od indeksiranja pretraživača.

Primarni domen

Ako ste vlasnik domena, možete ga dodati u svoju prodavnicu na stranici Domeni i SSL. Sve stranice Vaše prodavnice će kasnije biti dostupne pod ovim domenom. Može biti u obliku primer.rs ili primer.com.

Ako želite da zamenite primarni domen drugim domenom, preporučuje se da stari domen zadržite kao domen za preusmeravanje (što se podrazumevano dešava na platformi MerchantPro). Na taj način, URL-ovi vašeg starog domena će se automatski preusmeriti na novi domen (stranice za indeksiranje pretraživača neće biti izgubljene).

Domen za preusmeravanje

Ako imate više domena i želite da preusmerite posetioce na glavni domen vaše prodavnice, možete dodati jedan ili više domena za preusmeravanje.

Da biste preusmerili saobraćaj sa jednog na drugi domen, podesite domen za preusmeravanje na stranici Domeni i SSL. Kliknite na dugme Dodaj domen i unesite ime domena za preusmeravanje koje imate.

NOTE
Ako već postoji sajt na Vašem domenu, ako je domen podešen da se koristi u okviru naše platforme, trenutni sajt koji imate više neće raditi, nova prodavnica u okviru MerchantPro platforme će raditi na tom domenu.

Da biste podesili domen za preusmeravanje, potrebno je da on bude aktivan, a konfiguracija domena za preusmeravanje se vrši na isti način kao što konfigurišete glavni domen koji se dodaje u prodavnici.

TIP
Da biste izbegli dupliranje sadržaja, kažnjivog od strane pretraživača, nije moguće pokrenuti prodavnicu na više domena istovremeno, umesto toga možete koristiti domene za preusmeravanje.

Domen na više jezika

Ako je Vaša prodavnica namenjena međunarodnom tržištu, možete dodati i jezičke domene za dodatne jezike koji su aktivirani u prodavnici. Svaka jezička varijanta sajta ima pridruženi domen ili poddomen, tako da će pristupom jezičkom domenu korisnici moći da vide povezani sadržaj za srodnu zemlju.

U tu svrhu, potrebno je unapred izabrati da aktivirate dodatne jezike u okviru prodavnice, sa stranice Više jezika i valuta.

Zatim, da dodate domen jezika, idite na stranicu Domains & SSL, dugme Dodaj domen i izaberite opciju Dodajte domen na stranom jeziku.

Na primer, ako postavite domen primer.rs u prodavnici i aktivirate dodatni engleski jezik, za englesku verziju prodavnice možete podesiti primer.com domen (posetiocima će biti prikazana engleska verzija sajta).

Kada posetioci pristupe ovom domenu, moći će da vide sadržaj na jeziku te zemlje. Ako ste izabrali da koristite više valuta u prodavnici, možete da podesite valutu koja nije osnovna valuta vaše prodavnice na stranici Više jezika i valuta.

Poslednji put izmenjeno: 18 May 2022
Je li ova stranica bila od pomoći?
Još uvek vam je potrebna pomoć?
Politika Privatnosti
Koristimo kolačiće da obezbedimo neophodnu funkcionalnost i poboljšamo vaše korišćenje sajta. Nastavkom pregleda sajta, slažete se sa našom Politikom Kolačića.