Koje vrste kategorija proizvoda mogu da se konfigurišu?

Kategorije proizvoda su bitna komponenta vaše prodavnice i omogućavaju vam da svoje proizvode organizujete prema različitim kriterijumima. Saznajte više o vrstama kategorija koje možete koristiti u sistemu MerchantPro i njihovoj ulozi za optimalno upravljanje vašim katalogom i prodavnicom.

MerchantPro platforma koristi tri vrste kategorija proizvoda, od kojih svaka služi određenoj svrsi. Kategorije, bez obzira na tipologiju, mogu se dodavati i upravljati pristupom stranici Upravljanje kategorijama i klikom na dugme Dodaj kategoriju. Zatim ćete izabrati vrstu kategorije koju želite da dodate, u zavisnosti od svrhe koju želite: statička kategorija, dinamička kategorija ili kolekcija proizvoda.

Statičke kategorije

To su kategorije proizvoda koje se prikazuju u prodavnici i kojima se mogu dodeliti proizvodi.

Statičke kategorije mogu imati 3 nivoa povezanih potkategorija. Ako su statičke kategorije postavljene kao vidljive u prodavnici, prilikom pristupa kategoriji u prodavnici će se prikazati proizvodi koji su dodeljeni toj kategoriji.

Dinamičke kategorije

Dinamičke kategorije proizvoda mogu se prikazati u prodavnici kako bi se naveli proizvodi koji imaju zajedničke određene karakteristike. Ali za razliku od statičkih kategorija, na dinamičkim kategorijama proizvodi se ne mogu ručno dodeliti. Takođe, dinamičke kategorije ne mogu imati povezane potkategorije.

Uloga dinamičkih kategorija je grupisanje pod zajedničku kategoriju proizvoda koji su izvorno dodeljeni različitim statičkim kategorijama. Prikazivanje proizvoda u prodavnici prilikom pristupa dinamičkoj kategoriji sistem vrši automatski i dinamički, na osnovu niza uslova(filtera) koje ste definisali.

Da biste izabrali proizvode koje će sistem automatski uključiti u dinamičku kategoriju, imate više filtera na raspolaganju, kao što su:

  • Uključujući proizvode iz određenih statičkih kategorija po vašem izboru;
  • Izuzimanje proizvoda iz određenih statičkih kategorija po vašem izboru;
  • Filtriranje prema proizvođaču;
  • Filtriranje po oznakama(tagovima) povezanim sa proizvodima;
  • Filtriranje prema dodatnim poljima i vrednostima dodeljenim proizvodima;
  • Filtriranje zaliha;
  • Filtriranje na osnovu postojanja sniženja cene itd.

U slučaju odabira više filtera, u dinamičku kategoriju biće uključeni proizvodi koji istovremeno ispunjavaju sve uslove.

Primer: možete koristiti dinamičke kategorije za prikazivanje različitih sezonskih kategorija u prodavnici, na primer kategoriju „Povratak u školu“, koja će grupisati proizvode iz različitih statičkih kategorija (laptopovi, potrošni materijal, odeća itd.).

Kolekcije proizvoda

Kolekcije proizvoda se ne prikazuju u prodavnici. Njihova uloga je da grupišu proizvode koji ispunjavaju određene uslove, ali isključivo za internu upotrebu u kontrolnom panelu prodavnice.

Proizvodi u kolekcijama se dinamički preuzimaju iz drugih kategorija, na osnovu filtera na nivou proizvoda, koje definišete: uključivanje/isključivanje kategorija, proizvođača, oznaka(tagova), atributa i dodatnih polja.

Ova vrsta unutrašnjeg grupisanja proizvoda pojednostavljuje operacije na nivou kontrolnog panela, što bi podrazumevalo ručni odabir proizvoda, kao što su:

  • Omogućavanje upotrebe načina plaćanja samo za određene proizvode;
  • Korišćenje načina isporuke samo za određene proizvode;
  • Primena pravila popusta samo za određene proizvode itd.

Da biste izabrali proizvode koje će sistem automatski uključiti u kolekciju, imate različite filtere, slične onima koji su dostupni u postavci Dinamičke kategorije.

U slučaju odabira više filtera, kolekcija proizvoda će uključivati proizvode koji istovremeno ispunjavaju sve uslove.

Primer: ako za neke proizvode dozvolite povraćaj, ali za ostale stavke povraćaj nije prihvaćen, možete da kreirate kolekciju proizvoda za koju prihvatate povraćaj, a kasnije ćete u postavkama aplikacije Formular za povraćaj postaviti da je povraćaj moguće samo za tu kolekciju proizvoda.

Razlike između statičkih, dinamičkih kategorija i kolekcija proizvoda

Statičke, dinamičke i kolekcije proizvoda imaju različite uloge i imaju brojne razlike u načinu rada.

U donjoj tabeli saznajte koje su posebnosti svake vrste kategorije:

Statičke kategorije Dinamičke kategorije Kolekcije Proizvoda
Prikaz u prodavnici Da Da Ne
Dozvoljeno ručno dodavanje proizvoda Da Ne Ne
Može da sadrži potkategorije Da Ne Ne
Poslednji put izmenjeno: 26 Oct 2022
Je li ova stranica bila od pomoći?
Još uvek vam je potrebna pomoć?