Kako mogu da se postave zone isporuke u prodavnici?

Da biste podesili metode isporuke, prvo morate da definišete zone isporuke, koje su lokacije na kojima vaša prodavnica dozvoljava isporuku. Kasnije možete definisati metode isporuke ili kurirske službe, koje ćete morati da dodelite zonama isporuke. Sistem vam tako nudi fleksibilnost da učinite dostupnim različite metode isporuke u zavisnosti od zona isporuke kojoj odgovara adresa za isporuku kupca.

Tokom procesa naplate u prodavnici, u zavisnosti od adrese isporuke koju je uneo kupac, sistem će otkriti zonu isporuke kojoj kupac pripada i prikazaće samo načine isporuke koji odgovaraju toj oblasti. Kupac se na taj način identifikuje pomoću jedne oblasti isporuke, prve koja mu odgovara u zavisnosti od redosleda njihove procene.

Zone Isporuke

Predstavlja zone u kojima vaša prodavnica vrši isporuke. Možete imati nekoliko zona isporuke istovremeno, ako želite da ograničite upotrebu načina isporuke ili kurirske službe samo na određene zone.

Zona isporuke može predstavljati:

TIP
Prilikom postavljanja zona isporuke, preporučuje se da se uzme u obzir način na koji će se zonama dodeliti načini isporuke.

NOTE
Ako ne postoje povezani načini isporuke za određenu zonu, mogućnost slanja porudžbina će biti kontrolisana podešavanjima koja ste napravili u odeljku Podešavanja isporuke na stranici Podešavanja isporuke proizvoda, u vezi sa slanjem porudžbina sa isporukom u zonama u kojima postoje nema dostupnih metoda isporuke.

Primer za podešavanje zona isporuke

Pretpostavljamo da vaša prodavnica isporučuje širom Srbije.

U ovom slučaju, možete podesiti zone isporuke na sledeći način:

 • Dodajte zonu isporuke na osnovu izbora okruga u Srbiji i uključuje samo okrug Beograda. U ovoj oblasti ćete dalje dodeliti određeni način isporuke koji je specifičan samo za Beograd (na primer vršite ličnu isporuku).
 • Dodajte drugu zonu isporuke na osnovu izbora okruga u Srbiji i isključuje okrug Beograda - kao rezultat toga, ova zona će uključivati sve ostale okruge u zemlji. U ovoj oblasti ćete dalje dodeliti neki drugi način isporuke koji ste definisali (na primer Post Express).

Na osnovu ovih podešavanja, kupci sa adresom za isporuku u okrugu Beograd videće oba načina isporuke,, a kupci sa adresom isporuke u bilo kom drugom okrugu u zemlji videće samo način isporuke definisan za ostatak zemlje.

Zona isporuke Ostatak sveta

Ovu oblast automatski kreira sistem. Ako niste definisali određene zone isporuke, zona ostatka sveta će uključivati apsolutno svaku nacionalnu, ili međunarodnu lokaciju. Međutim, ako ste definisali određene zone isporuke, one će automatski biti isključene iz oblasti ostatka sveta.

TIP
Ako vaša prodavnica isporučuje samo u određenim zonama koje ste definisali, nemojte dodeljivati nikakve metode isporuke za zonu ostatka sveta i podesite da ne dozvolite slanje porudžbina kada nema dostupnih metoda isporuke za područje kupaca.

Dodajte zone isporuke

Da biste dodali zonu isporuke u svoju prodavnicu, sledite dole navedene korake:

 • Idite na Podešavanja > Isporuka;
 • Idite na zone isporuke i kliknite na dugme Dodajte zone isporuke; u sloju koji tip zone isporuke želite da dodate primetićete sledeće opcije:
  • Izaberite zemlju - moraćete da izaberete zemlju i metode isporuke dostupne za ovu oblast;
  • Izaberite više zemalja - moraćete da popunite polje Interna referenca za identifikaciju u kontrolnom panelu, izaberete zemlje u kojima će isporuka biti dostupna, kao i metode isporuke dostupne za izabrane oblasti;
  • Izaberite okruge – moraćete da popunite polje Interne reference za identifikaciju u kontrolnom panelu, izaberete zemlju i izaberete okruge koji će biti uključeni ili isključeni za isporuku, kao i metode isporuke dostupne za izabrana područja;
  • Izaberite gradove (potrebno je unapred preuzeti aplikaciju Automatsko kompletiranje lokacije) - moraćete da popunite polje Interna referenca da biste ga identifikovali na kontrolnoj tabli, da izaberete zemlju, okrug i gradove za koje će se isporuka primenjivati, kao i kao metode isporuke dostupne za odabrane oblasti.
 • Kliknite na dugme Sačuvajte nakon što proverite sva podešavanja.

Nakon što dodate zone isporuke, moći ćete da upravljate njima i da ih pregledate zajedno sa povezanim metodama isporuke u odeljku Zone isporuke na stranici Načini isporuke.

Poslednji put izmenjeno: 23 Nov 2021
Je li ova stranica bila od pomoći?
Još uvek vam je potrebna pomoć?
Politika Privatnosti
Koristimo kolačiće da obezbedimo neophodnu funkcionalnost i poboljšamo vaše korišćenje sajta. Nastavkom pregleda sajta, slažete se sa našom Politikom Kolačića.