Kako dodati URL 301 redirekcije?

URL 301 redirekcija signalizira pretraživačima da se web stranica trajno premestila sa jedne lokacije na drugu, odnosno sa starog URL-a na novi URL.

Ove redirekcije su korisne kada želite da uklonite određene proizvode ili stranice iz vaše internet prodavnice, kako bi izbegli greške tipa 404 (Stranica nije pronađena) i kako bi zadržali njihovo što je više moguće indeksiranje u pretraživačima.

Stare stranice će biti uklonjene iz indeksiranja pretraživača, a umesto toga nove stranice koje stare URL-ove preusmeravaju će biti indeksirane.

Kako funkcioniše redirekcija?

URL 301 redirekcija preuzima URL koji je unet u pretraživač za određeni izvor (stranicu) i zatim preusmerava pretraživač na njenu novu lokaciju, obaveštavajući ga da je stranica premestena na novu lokaciju.

Postoji više situacija kada će biti potrebno koristiti URL 301 redirekcije, neke od njih su:

 • Izmena proizvoda ili kategorije
  Kada želite da uklonite određene proizvode ili stranice iz kataloga proizvoda, a korisnici i dalje pristupaju starim URL-ovima, možete ih preusmeriti na nove URL-ove i usmeriti ih na proizvode u vašoj internet prodavnici.

  Recimo da imate veoma popularan proizvod koji je promovisan na mnogim drugim web lokacijama. Ako vam je potrebna nova verzija proizvoda (i URL-a), verovatno nećete želeti da izgubite klikove koji dolaze na stari URL i da izgubite trenutno rangiranje stranice. Za ovu situaciju, možete koristiti URL 301 redirekcije kako biste korisnike preusmerili sa starog URL-a na novi URL.

  Kategorije proizvoda, koje su osnova strukture vaše internet prodavnice, su ključne za korisnike da pronađu proizvode koje traže. Kada želite da dodate novu liniju proizvoda (npr. sezonske proizvode, specijalne proizvode) ili napravite opšte restrukturiranje, landing stranice, odnosno stranice na koje su korisnici prethodno stizali (npr. stranice proizvoda i kategorije, blog stranice), moraju biti preusmerene na nove URL-ove korišćenjem URL 301 redirekcija.

 • Migracija prodavnice na novu platformu
  Kada premeštate svoju internet prodavnicu na novu platformu za e-commerce i želite da zadržite stari domen, verovatno će početna stranica ostati nepromenjena, ali je moguće da će ostale stranice biti dostupne na drugim URL-ovima u odnosu na stare. U ovoj situaciji je neophodno koristiti URL 301 redirekcije kako bi korisnici bili preusmereni sa starih URL-ova (već indeksiranih) na nove URL-ove. Takođe, nećete izgubiti indeksiranje vašeg starog sajta (Page Rank) u pretraživačima.

 • Promena domena
  Ako odlučite da promenite domen vaše internet prodavnice, neophodno je koristiti URL 301 redirekcije koji će preusmeriti posetioce na novi domen, kako bi stari URL-ovi vodili ka novim URL-ovima (koji sadrže naziv novog domena).

  Ako menjate domen za postojeću internet prodavnicu na platformi MerchantPro, URL 301 redirekcije će biti generisane automatski i neće biti potrebno ručno podešavanje.

 • Spajanje dve internet prodavnice
  Ako imate internet prodavnicu na platformi MerchantPro i još jednu čiji sadržaj želite da migrirate na MerchantPro prodavnicu, tada će stari URL-ovi morati da se preusmere na nove URL-ove, slično kao kada se menja domen web lokacije.

Procedura za dodavanje URL 301 redirekcija je jednostavna i zahteva određena podešavanja sa vaše strane:

Dodavanje redirekcije

Saznajte kako možete da dodate pojedinačnu redirekciju u okviru MerchantPro platforme:

 1. Idite na stranicu Podešavanja > URL Redirekcije i pritisnite dugme Dodajte redirekciju;

 2. U polje Redirekcija od, dodajte staru URL adresu koju želite da 301 preusmerite; ovo je obično URL koji više ne postoji, ili je izbrisan ili premešten; polje dozvoljava upotrebu regularnih izraza;

 3. U polje Redirekcija ka dodajte novi URL na koji će stari preusmeriti; polje dozvoljava upotrebu regularnih izraza;

  Primer Redirekcija od /internet-prodavnica Primer Redirekcija ka /katalog/internet-prodavnica

 4. Pritisnite dugme Sačuvajte nakon što popunite polja.

Takođe, imate mogućnost dodavanja URL 301 redirekcija za proizvode direktno sa stranice za uređivanje proizvoda, koristeći dodatna polja. Za više informacija, molimo Vas da nas kontaktirate.

Dodavanje liste redirekcija

Takođe imate mogućnost da kreirate datoteku u koju ćete dodati sve URL adrese za koje želite da dodate preusmerenja.

 1. Idite na stranicu URL Redirekcije i pritisnite dugme Uvezite listu redirekcija;
 2. Otpremite datoteku koja sadrži sve URL adrese koje želite da zamenite. Datoteka za uvoz mora da bude u skladu sa sledećim specifikacijama:
  • Format: .csv, .txt;
  • Struktura: 2 kolone (stari URL, novi URL);
  • Sadržaj polja: relativna URL adresa (npr.: /katalog/internet-prodavnica umesto https://demo.rs/katalog/internet-prodavnica);
  • Separator polja: zarez (,)
  • Razgraničenje sadržaja polja: navodnici ("");
  • Maksimalni broj URL-ova: 5000.
 3. Pritisnite dugme Sačuvajte nakon što popunite polja.

TIP
Preporučujemo vam da se uverite da nema dupliranih URL-ova u preusmeravanju i da morate da se uverite da su novi URL-ovi koje ste postavili važeći i da ne unosite petlju preusmeravanja (ne sme biti novih URL adresa za preusmeravanje na staru URL).

Brisanje redirekcija

301 Redirekcija se može izbrisati korišćenjem opcije Izbrišite pored menija Još opcija.

Poslednji put izmenjeno: 10 May 2023
Je li ova stranica bila od pomoći?
Još uvek vam je potrebna pomoć?