Šta je SSL sertifikat i zašto mi je potreban SSL za moju prodavnicu?

Da li ste napravili internet prodavnicu? Sledeći korak koji morate preduzeti je da je osigurate. SSL sertifikata će vam pomoći.

SSL (Secure Sockets Layer) sertifikat je sigurnosni protokol za vašu prodavnicu koji šifrira komunikaciju između servera i klijenta. Ova enkripcija štiti transakcije bankovnim karticama, prenos podataka, lične podatke, identifikacione podatke korisnika i osigurava siguran prenos privatnih dokumenata putem Interneta.

Da biste prepoznali web lokacije koje rade na HTTPS protokolu i već imaju instaliran ovaj bezbednosni sertifikat, možete proveriti URL ako počinje sa http:// ili https://, kao i sigurnosni katanac koji prikazuje većina pretraživača u navigacionom bar-u.

ssl sertifikat

Posedovanje SSL sertifikata korisno je iz nekoliko razloga:

Pruža povećano poverenje posetiocima web sajta

Prisustvo SSL sertifikata, podrazumevano prikazivanja ikone bezbednosti pored URL -a vaše prodavnice, nudi visok stepen poverenja korisnicima. Prema nekim studijama, značajan procenat posetilaca koji vide poruku da web sajt nije bezbedan (pregledač prikazuje poruku „Nije bezbedno“) odlučuje da ne pristupi tom web sajtu.

Pomoć kod SEO optimizacije (Google vidljivost)

SEO (Search Engine Optimization) je proces povećanja kvaliteta i količine poseta na web sajtu povećanjem vidljivosti sajta u pretraživačima (Google, Bing itd.).

SEO se odnosi na poboljšanje rezultata (poznatih i kao "prirodni" ili "organski" rezultati) i isključuje direktnu, ili dolaznu posećenost putem plaćenih kampanja.

Google pretraživač je već 2014. godine objavio da će se upotreba SSL sertifikata smatrati faktorom povećanja ranga u algoritmima za pretragu, što znači povećanu vidljivost/bolju poziciju na Google -u.

Omogućava upotrebu HTTP/2 standarda za prenos podataka

Koristeći SSL sertifikat na MerchantPro platformi, takođe ćete uživati u prednostima koje nudi HTTP/2 protokol. Omogućava vam mnogo bolju brzinu učitavanja stranice, pri čemu je brzina učitavanja važan faktor pri pozicioniranju vaše online prodavnice na Google -u.

HTTP/2 dozvoljava serveru da "gura" sadržaj, da odgovara na podatke sa više upita nego što klijent zahteva. Ovo omogućava serveru da obezbedi podatke za koje zna da su korisni web pretraživaču za prikazivanje stranice, bez čekanja da pretraživač pregleda prvi odgovor i bez stvaranja dodatnog ciklusa upita.

Omogućava izbegavanje sankcija koje se mogu pojaviti kao rezultat nekih povreda bezbednosti

Opšta uredba o zaštiti podataka GDPR, koja je stupila na snagu 25. maja 2018. godine u EU, predviđa da svaki trgovac uloži sve napore da obezbedi da su lični podaci koje pružaju njegovi korisnici/kupci sigurni. U suprotnom, trgovac podleže znatnim kaznama (one mogu dostići i do 4% prometa).

TIP
Aktiviranje SSL sertifikata na MerchantPro platformi je vrlo jednostavno. Sve što treba da uradite je da pristupite odeljku Domeni i SSL i izaberete jedan od dostupnih SSL sertifikata.

Poslednji put izmenjeno: 19 Apr 2022
Je li ova stranica bila od pomoći?
Još uvek vam je potrebna pomoć?
Politika Privatnosti
Koristimo kolačiće da obezbedimo neophodnu funkcionalnost i poboljšamo vaše korišćenje sajta. Nastavkom pregleda sajta, slažete se sa našom Politikom Kolačića.