Kako da dodam način plaćanja?

Podstaknite online poručivanje instaliranjem željenih načina plaćanja za svoje klijente.

Svi online načini plaćanja dostupni na MerchantPro zasnovani su na uslugama obrade transakcija drugih platformi. Svaka platna platforma naplaćuje niz naknada za obradu i potrebno je poštovati nekoliko uslova saradnje, pa se preporučuje da se obratite procesoru plaćanja kako biste dobili sve ove podatke.

Aktivacija online načina plaćanja kao i offline vrši se sa stranice Načini plaćanja ili sa stranice Aplikacije. Pratite ovaj vodič da biste podesili online i offline načine plaćanja koje izaberete.

Dostupni načini plaćanja

eCommerce platforma MerchantPro nudi vam nekoliko rešenja za primanje plaćanja za porudžbine kreirane na vašem web sajtu.

 • Online plaćanje karticom

  Uz MerchantPro imate pristup nekim od najpopularnijih načina online plaćanja u Srbiji. Obrada online plaćanja brza je i sigurna, koristeći SSL sigurnosne certifikate, koji sprečavaju i ograničavaju potencijalno rizične transakcije na Internetu. Nakon poručivanja u vašoj prodavnici, kupac će biti preusmeren na platformu za obradu plaćanja koju je kupac odabrao, gde će uneti podatke o kartici. Platforma za plaćanje će obraditi transakciju, a njen status će automatski biti saopšten vašoj prodavnici i biće prikazan na listi porudžbina.

  Mnogi procesori online plaćanja takođe imaju mogućnost međunarodne obrade plaćanja, tako da možete prodavati proizvode širom sveta i doseći zaista globalnu publiku. Iz tog razloga MerchantPro nudi mogućnost postavljanja lokalnih jezika i valuta. Cene će biti prikazane u dodatnim valutama postavljenim u prodavnici, a konverzija će se izvršiti automatski.

 • Plaćanje pouzećem

  Postavljanjem plaćanja prilikom isporuke u vašoj prodavnici, kupci će imati mogućnost plaćanja gotovinom kada kurir dostavi porudžbinu, umesto da plate unapred. To je veoma popularan način plaćanja u Srbiji, ali predstavlja rizik odbijanja, ili ne preuzimanja paketa. Transakcija se obično vrši preko kurirske službe i omogućava značajno smanjenje rizika od prevare. Vrednost porudžbine se plaća kurirskoj kući koja prenosi novac trgovcu.

 • Plaćanje na licu mesta

  Ako imate kancelariju, na primer fizičku prodavnicu, vaši klijenti će moći da izaberu da plaćaju na lokaciji za porudžbine kreirane online. Nakon što poruče, kupci će automatski biti obavešteni o tačnoj adresi vaše fizičke prodavnice, gde mogu izvršiti uplatu i gde mogu preuzeti porudžbinu u isto vreme.

 • Plaćanje putem bankarskog transfera

  Aktiviranje ove opcije će omogućiti vašim klijentima da plate iznos porudžbine putem naloga za plaćanje, direktno na vaš bankovni račun. Preporučuje se slanje porudžbine kupcima tek nakon što primite iznos porudžbine.

 • Plaćanje bankarskim kreditom

  Platforma vam nudi pristup nizu integracija sa različitim online kreditnim sistemima direktno u prodavnici, koje nude bankarske ili nebankarske institucije. Aktiviranjem takvog načina plaćanja ponudićete svojim klijentima mogućnost direktnog ugovaranja kredita za kupovinu proizvoda iz vaše prodavnice. Pre slanja porudžbine biće potrebno popuniti obrazac kreditne prijave na koji će kupac biti preusmeren nakon postavljanja porudžbine. Kao prodavac, automatski ćete biti obavešteni o prihvatanju ili odbijanju kreditnog zahteva i u zavisnosti od ovog statusa možete nastaviti sa obradom i otpremom narudžbine.

Dodavanje načina plaćanja

Da biste dodali način plaćanja, moraćete da unesete niz podataka u kontronlom panelu vaše prodavnice prilikom instaliranja željene aplikacije za plaćanje.

Svaki način plaćanja zahteva uvođenje različitih vrsta informacija. Za online plaćanja karticama, ili online kredite, potrebno je prvo zaključiti ugovor o pružanju određenih usluga sa odgovarajućim procesorom plaćanja. Takođe će vam pružiti podatke potrebne za povezivanje vaše prodavnice sa platformom za obradu plaćanja.

U centru za pomoć nudimo vam sve potrebne informacije za instaliranje svakog načina plaćanja u vašoj MerchantPro prodavnici. Pratite pojedinačne vodiče za podešavanje koji su dostupni u odeljku Načini plaćanja.

U nastavku možete saznati više o glavnim koracima postavljanja načina plaćanja. Ova uputstva su generalno važeća i primenjuju se na sve načine plaćanja koji su podešeni u vašoj MerchantPro prodavnici, ali za određene načine plaćanja mogu biti potrebne dodatne informacije:

 1. Pristupite stranici Načini plaćanja;

 2. Idite na željeni način plaćanja i pritisnite dugme za aktivaciju;

 3. Kliknite na dugme Instaliraj aplikaciju;

 4. Idite u odeljak Podešavanja konekcije i unesite podatke koji odgovaraju izabranom načinu plaćanja. Za online načine plaćanja ili kreditnim/bankarskim transferom unećete podatke o vezi i druge podatke koje će vam procesor plaćanja dostaviti.

 5. Idite u odeljak Podešavanja prikaza da biste definisali željene opcije prikaza načina plaćanja;

 6. Unesite podešavanja u vezi sa Dostupnošću prema zemlji načina plaćanja, birajući jednu od sledećih opcija:

  • Bilo koja zemlja - način plaćanja će biti prikazan svim klijentima, bez obzira na državu njihovog profila;
  • Samo određene zemlje - način plaćanja biće prikazan samo klijentima čija država profila odgovara vašem izboru (prikaz načina plaćanja će uzeti u obzir ostale postavljene uslove);
 7. Odaberite koje načine isporuke želite da prikažete na blagajni ako kupac odabere trenutni način plaćanja. Dostupne su sledeće opcije:

  • Bilo koji način isporuke - aktivan u vašoj prodavnici, dodat na stranicu Postavke isporuke proizvoda;
  • Samo određeni načini isporuke - koje ćete kasnije moći da izaberete;
  • Bez načina isporuke - ova opcija se može primeniti, na primer, na digitalne proizvode (mogu se preuzeti) koji ne zahtevaju isporuku ili narudžbe koje će kupac preuzeti direktno iz vaše fizičke prodavnice;
Poslednji put izmenjeno: 09 Mar 2023
Je li ova stranica bila od pomoći?
Još uvek vam je potrebna pomoć?