Šta je funkcija Odloženog učitavanja slika (Lazy Loading) i kako je aktivirati?

Korišćenje funkcije Odloženog učitavanja slika (Lazy Loading) je izuzetno korisno za povećanje brzine učitavanja stranica i poboljšanje korisničkog iskustva, posebno kada je u pitanju internet prodavnica. Njegova aktivacija postaje neophodna u kontekstu primene metrike Core Web Vitals, preko kojih Google podstiče poboljšanje iskustva posetilaca na stranicama web sajta.

U nastavku teksta saznajte kako Vam funkcija Odloženog učitavanja slika (Lazy Loading) može pomoći da vreme učitavanja slika u Vašoj MerchantPro prodavnici učinite bržim.

Šta je Lazy Loading funkcija?

Aktiviranjem funkcije Odloženog učitavanja slika (Lazy Loading), slike prikazane na stranicama sa listom proizvoda će se postepeno učitavati, kao što su zapravo prikazane na stranici (samo kada korisnik dođe do svoje desne strane). Tako će se lista sa desetinama slika proizvoda učitavati za mnogo kraće vreme, a pretraživač korisnika neće preuzimati u pozadini slike koje se ne prikazuju na stranici.

Na primer, ako funkcija Odloženog učitavanja slika (Lazy Loading) nije aktivirana, kada se pristupa stranici kategorije koja sadrži veliki broj proizvoda, pretraživač će preuzeti sve slike u pozadini da bi prikazao stranicu. U tom slučaju se gube resursi i vreme koje korisnik mora da provede čekajući da se sadržaj učita.

Umesto toga, korišćenjem funkcije Odloženog učitavanja slika (Lazy Loading), klijent će moći da vidi slike dok se kreće po sajtu, pri čemu se prikaz obavlja automatski, bez potrebe za bilo kakvom drugom intervencijom sa Vaše strane. Brzina učitavanja stranice će se povećati, a ostali elementi na stranici će se odmah prikazati. Dakle, korisničko iskustvo je značajno poboljšano, posebno na mobilnim uređajima (telefoni i tableti), gde je učitavanje sporije nego na desktop računarima ili laptopovima.

Kako aktivirati funkciju Lazy Loading?

Kako biste aktivirali funkciju Lazy Loading u svojoj MerchantPro prodavnici, sledite korake:

  1. Pristupite stranici Sistemska podešavanja;
  2. Idite na odeljak Podešavanje slika ;
  3. Aktivirajte funkciju Omogućite opciju odloženog učitavanja slika (Lazy Loading);
  4. Pritisnite dugme Sačuvajte nakon što proverite sva podešavanja.
Poslednji put izmenjeno: 02 Sep 2022
Je li ova stranica bila od pomoći?
Još uvek vam je potrebna pomoć?